Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat luni pe Liviu Dragnea la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive. Decizia, care menține condamnarea din prima instanță, este definitivă. 


Instanța a admis apelurile câtorva inculpați, relatează Digi24. Bombonica Prodan a fost achitată. Olguța Șefu, una dintre inculpate, a primit un an cu suspendare pentru fals. Adriana Botorogeanu a primit doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Ionel Marineci a primit trei ani de închisoare cu suspendare. 

Victor Ponta: Efectul asupra PSD va fi un haos și o rușine uriașă. Cei care l-au susținut pe Dragnea nu sunt victime, ci doar complici

Liderul Pro România, Victor Ponta, a spus că se aștepta la condamnarea lui Liviu Dragnea. Efectul asupra PSD va fi „un haos și o rușine uriașă. Cei care l-au susținut pe Dragnea nu sunt victime, ci doar complici”, a spus Ponta la Digi24. 

„Eu mi-am dat demisia din funcția de președinte al PSD când am fost acuzat de ceva, nu condamnat. E un gest de o iresponsabilitate incredibilă din partea lui Dragnea.  Lângă Dragnea au fost o grămadă de slugi și de complici, care a cum se vor spăla pe mâini”, a continuat Victor Ponta, care a adăugat căo țară terbuie să accepte deciziile judecătorești

Cătălin Rădulescu, PSD: Singura greșeală a fost că nu am dat amnistia și grațierea din primul an când am ajuns la guvernare”

Prima reacție din PSD a avut-o deputatul Cătălin Rădulescu, care a susținut că sentința lui Dragnea este datorată „valului de ură”, venit de la Cotroceni și din statul paralel. Chestionat la Digi24 în legătură cu greșelile PSD, Rădulescu a spus: „Singura greșeală a fost că nu am dat amnistia și grațierea din primul an când am ajuns la guvernare”, Rădulescu a susținut că, în sentință a fost vorba de o „execuție” a lui Dragnea. 

„Dacă era o execuție, îl executau demult. Sentința este o consecință a faptelor lor”, a replicat la Digi24, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean.

Știrea inițială:

Luni, completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, la care a ajuns dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, urmează să pronunțe sentința definitivă în cazul lui Liviu Dragnea. 

Acesta fusese condamnat anterior de completul de trei judecători la trei ani și jumătate de închisoare.

La ultimul termen, judecătorii au respins cererile de amânare ale avocaților lui Liviu Dragnea și ai Olguței Șefu. Aceștia își doreau ca instanța să stabilească un nou termen după data de 5 iunie, ziua în care CCR este așteptată să se pronunțe asupra sesizării depuse de Iordache privind completurile de judecători de la ÎCCJ.

Întrebat dacă duminică seara dacă se teme de decizia de luni a instanței, președintele PSD a spus: „Eu nu mă tem de nimic. Dacă mă temeam, eram ghiocel. Dacă judecătorii vor rezista presiunilor vor da achitare, pentru că sunt complet nevinovat, dacă nu, vor da condamnare”, a susținut Dragnea.

Dosarul angajărilor fictive, în care șeful PSD  e acuzat de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în iulie 2016.

Judecătorii de la prima instanță, care l-au condamnat în 2018, au scris în motivare că, prin influenţă şi putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu, scrie News.ro.

„Înalta Curte, în opinie majoritară, apreciază că în cauză din coroborarea probelor administrate rezultă faptul că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost cel care, cu intenţie, folosindu-se de influenţă, autoritatea şi puterea conferită de funcţiile deţinute – preşedinte atât al organizaţiei judeţene a PSD Teleorman, cât şi al Consiliului Judeţean Teleorman – a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu”, au arătat magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

(Visited 275 times, 1 visits today)